Лимене и плишане играчке

Лимене играчке

Дрвене играчке замениле су лимене, које су биле јефтиније и доступне свима захваљујући индустријској производњи.

Металне лутке су се правиле од различитих метала. Прављене су од танких челичних плоча, преко којих је био наношен танак слој лима, који их је штитио од рђе. Играчке су најчешће намењене дечацима и то су били: авиони, аутомобили, војници, бродови, подморнице, возови и друга превозна средства.

Од краја XIX века у металне играчке уграђују се сатне опруге и оне постају механичке играчке. Највеће интересовање за металне играчке је било после Првог светског рата.

Педесетих година XX века металне играчке постају покретљиве захваљујући батеријама. Осим механизма за покретање, у њих се уграђује и механизам за звук. После Другог светског рата њихова производња нагло опада, јер их замењују гуменим и пластичним играчкама.

Тек после Другог светског рата, играчке постају јефтиније и доступније. Повећава се куповна моћ и на радост деце, све се чешће купују.

Плишане играчке

Деца су волела и плишане играчке, нарочито меду, које је свако дете имало. Оне су биле глатке или чупаве и створене за миловање.

Меда је био једна од најинтимнијих играчака. Биле су вољене и од девојчица и од дечака. Осим што су волели да се играју са њим, водили су га у свој кревет, да му се повере и спавају заједно.

Прве меде су прављене од природних материјала, мохера или плиша и пуњене сламом. Касније почињу да се производе медведићи од синтетичких материјала. Били су смеђе боје, повијених леђа, великих стопала и шиљастог лица. Временом лице је постајало све округлије, шапе мање, леђа исправљенија. Развијен је и зглобни систем који је омогућио покретљивост главе, руку и ногу. У XX веку се појављују меде- личности, као што су Рупер Меда и Вини Пу. Вини Пу је данас најпопуларнији меда.