У знак сећања на Десанку Максимовић – Поводом дана рођења−16. маја 1898. године

Историјско меморијална збирка Десанке Максимовић, која се чува у Народном музеју Ваљево садржи 792 предмета, а у њеном саставу су  : Фотографије, Разгледнице, Честитке , Рукописи, Архивалије, Плакати, Знамења, Уметничка заоставштина, Књиге , Фонд Драгише Меденице, Предмети  уступљени за излагање од Десанкине породице.

У свом стану у Београду, 1980.

Фотографије илуструју животни пут  Десанке Максимовићо, а приказани избор се односи на снимке од раног детињства, школовања у Бранковини и Ваљеву, студентских дана у Београду, дружења са познатим уметничким паром Лизом и Пјером Крижанић у Паризу до сусретa са нашим и иностраним песницима, Бранковину, снимке из стана у Београду. Посебни  албуми су посвећени Бугарској али и гостовању у многим  предузећима и установама широм земље.

Имајући у виду преглед фотографија, који су део меморијалне збирке, можемо истаћи да су оне  пре свега документарне. Пример је она из 1924. године када јој је изашла прва збирка Песме и означила почетак књижевне каријере. Фотографије у оквиру меморијалне збирке су често и у естетском смислу врхунске, углавном у црно−белој техници, ређе у техници сепије и колор техници која је заступљена на снимцима последњих година, дугог и испуњеног живота велике поетесе.