Лутке

Девојчице воле да опанашају и имитирају своје мајке и баке у свакодневним ситуацијама. Због тога су желеле да имају играчке које су мале, веродостојне реплике намештаја, посуђа и кућних апарата, које су користиле њихове маме. Радовале су се кад добију играчке у облику мале кухиње, шпорета, посуђа које су користиле да спреме омиљена јела и сервирају најукусније напитке. На својим малим Сингер машинама шиле су сукњице и хаљинице својим луткама. Металним пеглама су пеглале хаљине које ће им обући пре него што их изведу у шетњу, у специјалним колицима дизајнираним за лутке. Због свега овог веома су биле популарне лутке у облику беба.  Оне су своје бебе купале, повијале, храниле, облачиле, певале им успаванке, а када их наљуте и грдиле. Педесетих година XX века у ове бебе се уграђују механизми који им омогућавају да плачу, причају, смеју се и касније крећу.

Последњих деценија из увоза стижу и нове лутке. У Србији су најпопуларније Барбика и Bratz лутка.

Барбика

Настала шездесетих година XX века, у Америци, и постала најпродаванија индустријска играчка. Појавила се у облику дугоноге, златокосе лепотице, савршених димензија и постала најпопуларнија играчка, свих времена, на целом свету. Ова лепотица, осим предивне гардеробе, добија и кућу, ауто, намештај, кућне љубимце, базен, авион, па чак и дечка Кена. Данас постоје Барбике разних облика, боја и величина, али је и даље за децу најинтересантнија оригинална, првобитна Барбика.

 

Bratz

Настала 2001. године у Енглеској. Светски познате играчке за девојчице. Клои, Саша, Џејд и Јасмин су четири девојке које воле и прате моду и са којима ће се девојчице неуморно играти.  Bratz лутке карактерише велика глава са крупним очима и уснама, кратким торзоима и ципелама које се могу скидати. Једина лутка која је по популарности парирала Барбици. Данас се праве и са ликом познатих особа. Једна од таквих је и Bratz лутка са ликом Фриде Кало.