Бранковина

Бранковина

Инфо

Само 11 километара од Ваљева, крај пута за Шабац, знаменито место Бранковина , по заслужним личностима, њиховим споменицима и задужбинама јединствена је просторна, културна и историјска целина. Иако се убраја међу најстарија села ваљевског краја, у српску историју улази током XВИИИ века, војевањем кнеза Алексе Ненадовића у аустро-турском рату. После његовог погубљења 1804. године, војском у овом крају командовао је војвода Јаков Ненадовић а дипломатију устаника водио Прота Матеја. Они и сви Ненадовићи, до књижевника и путописца чика Љубе, почивају уз бранковинску цркву. У другом делу сеновите порте је хумка Десанке Максимовић, која је овде прва слова срицала.

Црква Светих Арханђела, задужбина Проте Матеје, подигнута је 1830. Благодарећи сачуваним богослужбеним књигама, уметничким предметима и историјским документима и обогаћена прилозима током XИX века, садашња ризница цркве чува крст реликвијар из X века, Хаџи Рувимов дуборезни крст, Велико јеванђеље које је Прота донео као поклон руског цара, ручни крст Протин, иконе Св. Арханђела Михаила, Св. Јована и Св. Николе, старе књиге Антологион, Псалтир, Требник, Минеј…

Симболичну везу између духовности и традиције у порти бранковинске цркве чини пет сачуваних собрашица. То су добри примери народног неимарства начињени да се у дане црквених празника и сабора породице окупљају, обедују или склоне од непогоде.

Други део ове јединствене целине, складно уклопљен у крајолик, чини двориште двеју школа. Старија, као прва државна школа, начињена је 1836. године и носи име ”Протина” У њој је, поводом 180е годишњице Првог српског устанка постављена музејска изложба о развоју школства и просвете у то време. Реконструисана је школска зборница, учионица са рукописним књигама, уџбеницима и училима, као и експериментална музејска радионица „Учионица кроз векове”..

Новија школска зграда у ко¬јој је учитељ био Десанкин отац Михајло Максимовић а прва слова учила будућа велика песникиња, подигнута је 1995. Са пуно разлога носи назив ”Десанкина школа” јер се ту налази стална изложбена поставка о животном и књижевном путу Десанке.

Поред старих школа налази се и мала зграда школске писарнице као и вајат Ненадовића у којем је 1826. рођен Протин син Љуба Ненадовић.
Посетите сајт www.brankovina.rs

Фото галерија

Видео

Стара школа у Бранковини

Инфо

Стара, прва државна школа у Бранковини, сазидана је према подацима из школског летописа 1836. године. У традицији се Стара школа назива “Протина“ вероватно због његових заслуга у ширењу писмености и образовања, мада придев “Протина“ у ствари пристаје приватној школи коју је у свом дому основао Прота Матеја 1830. године. Када је 1894. године отворена Нова школа у истом дворишту, стара је постала учитељски стан.

Поводом обележавања сто осамдесет година од Првог српског устанка, 1894. године у Старој школи била је постављена музејска изложба посвећена развоју школства и просвете у то време. Нова, стална поставка, отворена је у октобру  2020. године.

Експозиција полази од историјата школства и просвете у Србији у периоду од 1800. до 1878. обухватајући оснивање Велике школе у Београду 1808.године. Простор некадашње школске зборнице употпуњен је новим експонатима из Педагошког музеја у Београду попут прибора и материјала за писање  коришћених у настави 19.века,  првих званичних школских уџбеника, бројних литерарних и педагошких часописа као и училима за наставу земљописа. Такође посетиоци ће моћи да чују и одломке из мемоара Проте Матеје из времена када је он био ђак.

Посебан акценат стављен је на историјат саме Старе школе, приказан у њеном ходнику, односно раздобље од њене градње 1836. до изградње Нове-Десанкине школе 1894. године.  Панои садрже фотографије и архивалије из збирки Педагошког и Народног музеја Ваљево, а  у витринама су документа из Архива Србије.

Куриозитет поставке је реконструисана и конзерваторски заштићена учионица из 19. века са оригиналаним  школским намештајем, допуњена наставним средствима за предмете ботанике, зоологије и математике као и са неколико савремених ефеката попут школског звона-клепетуше, чији  се звук  чује приликом уласка у просторију. Ту је и огледна учионица, намењена реализацији различитих едукативних програмских активности, употпуњена предметима из етнолошке збирке Народног музеја Ваљево.

Посетите сајт www.brankovina.rs

Фото галерија

Видео

Нова поставка куће Ненадовића

Инфо

 

Фото галерија

Видео