Koncert dua „Carpe Diem“

Galerija Narodnog muzeja Valjevo
Sreda 23. decembar 2015.
u 19 časova

PROGRAM
1.S. Adamo-Tombe la neige
2.M. Jarre: Lara’s theme from „Doctor Zhivago“
3.G. Braga: La Serenata
4. J.Lennon&P.Mc.Cartney: Yesterday
5. C. Francois&J.Revaux: My way
6. Nepoznati autor: Oči čarnie
7. J.Strauss: Na lepom plavom Dunavu
8. M.Ravel: Bolero
9. J.S.Bach: Badinerie
10. A.Piazzolla: S.V.P.
11. G.Bizet: Habanera i Marš iz opere Karmen
12. P.I. Tchaikovsky: Ples malih labudova (Labudovo jezero)
13. M.Schmitz: Ragtime
14. B.Krstić: Pred oluju

„Carpe Diem“, muzički duo koji čine profesorke Tijana Stanojević i Anita Petrović osnovan je pre izvesnog vremena. Spoj klavira i harmonike po prvi put je predstavljen u bavarskom gradu Pfafenhofenu. Duo je gostovao u Nemačkoj na poziv udruženja „Prijateljstvo sa Valjevom“. Spoj tradicionalne i klasične muzike nastao je sa idejom da se srpska kultura na što bolji način predstavi u inostranstvu. Prvi nastup je bio u Gimnaziji 13.7.2015., a centralni koncert je održan 15.7.2015. u Hofberg sali u Pfafenhofenu. U okviru manifestacije „Tešnjarske večeri“ duo je imao zapažen nastup u Modernoj galeriji 15.8.2015. u Valjevu, a isti dan učešće i predstavljanje sa prijateljima iz Pfafenhofena u emisiji „Kafanske priče“ na VTV-u. Pored nastupa na valjevskom letnjem festivalu i u Bavarskoj, Tijana Stanojević i Anita Petrović kao duo Carpe Diem, prvi put nastupaju 1.07.2015. u Centru za kulturu u Valjevu prilikom uručenja nagrada nosiocima Vukove diplome iz Kolubarskog okruga. Duo je upotpunio i Veče valjevskih muzičara na teniskim terenima 23.9.2015. godine. U oktobru duo se predstavio u velikoj sali Biblioteke u Osečini.

Tijana Stanojević je rođena 5.7.1983. godine u Valjevu. Osnovno muzičko obrazovanje stekla u klasi profesorke Olivere Đurđević. Završila srednju muzičku školu „Stanković“ u Beogradu. U tom periodu školovanja upisala Odsek za ranu muziku u muzičkoj školi „Slavenski“ u Beogradu i istovremeno postala član ansambla „Joculatores Slavenses“ pod rukovodstvom profesora-članova ansambla „Renesans“ sa kojima je imala značajnije nastupe u zemlji i inostranstvu. Diplomirala je na Filološko-umetničkom fakultetu u Kragujevcu na grupi za Opštu muzičku pedagogiju.U Kragujevcu bila korepetitor solo pevačima na njihovim nastupima.Od 2006. godine zaposlena u muzičkoj školi „Živorad Grbić“ u Valjevu, u prvom periodu rada na mestu profesora solfeđa i uporednog klavira, a trenutno angažovana ne mestu profesora klavira. U februaru 2010. godine formira bend muzičke škole od veoma talentovanih učenika koji izvode filmsku muziku povodom filmskog festivala u Kulturnom centru u Valjevu. Iste godine priključila se timu „Srbija u ritmu Evrope“ kao dirigent i profesor hora i pevača-solista u 10 gradova Srbije. U projektu veliki uspeh postiže radom na himnama Nemačke, Austrije, Danske, Grčke, Italije i drugih zemalja. Posebno priznanje i zahvalnicu pismenim putem dobija od belgijskog ambasadora za posvećenost u radu na himni te zemlje.U aprilu 2013. godine u Upravi grada uručena joj je diploma ruskog tima za učešće na „Danima ruskog dečijeg filma“ u Srbiji u okviru kojih njeni đaci imaju zapažen nastup u izvođenju kompozicija iz ruskih dečijih filmova.Zahvaljujući visokom kvalitetu nastave njeni učenici su osvojili visoke nagrade na takmičenju klavirskih dua u Vrnjačkoj Banji u maju 2013. godine. Bila je član jednog od crkvenih horova u gradu gde živi. U rodnom gradu vodi dečiji horić „Srculence“ u Centru za kulturu sa kojima ostvaruje zapažene javne nastupe i učešće u tv programima. Svoj glas pozajmljuje za snimanje horske scene u filmu „Šešir profesora Koste Vujića“. Pored škole u kojoj predaje, sa klavirskom nastavom upoznaje i decu iz mesta Osečina u njihovoj Narodnoj biblioteci.

Anita Petrović, rođena je 17.04.1990.godine u Valjevu. -1999. godine, upisala je nižu muzičku školu u Valjevu, u klasi dr Zorana Rakića. Po njegovoj preporuci, završila je 4. i 5. razred niže muzičke škole u jednoj školskoj godini i 7. i 8. razred u osnovnoj školi. -2004. Godine je upisala srednju muzičku školu u Valjevu, takođe u klasi dr Zorana Rakića. Svoj prvi solistički i ujedno diplomski koncert, održala je u muzičkoj školi u Valjevu -18.04. 2008. godine. Diplomirala je sa odličnim uspehom i proglašena je najuspešnijim učenikom srednje muzičke škole. -2008. godine, upisala je Muzičku akademiju u Istočnom Sarajevu kao prva na rang listi. -2012. godine, upisala je Master studije, odsek harmonika, na Muzičkoj akademiji u Istočnom Sarajevu, u klasi dr Zorana Rakića. Učestvovala je na seminaru kod akademika Vladimira Besfamiljnova, koji je bio izuzetno zadovoljan njenom interpretacijom. Takodje je prisustvovala seminarima eminentnih pedagoga i kompozitora u svetu harmonike: J.Derbenka, P. Makonena, V.Zubickog, V.Semjonova, J.Jastrebova, F. Angelisa… Učestvovala je na mnogobrojnim takmičenjima i koncertima širom Srbije, BIH, Hrvatske, Slovenije… Osvojila je preko 40 nagrada u zemlji i inostranstvu od kojih je 35 prvih nagrada i pobeda, 3 druge nagrade, 5. mesto u Kastelfidardu ( 2001. godine , Italija ) i 10. mesto na Svetskom kupu u Italiji ( 2012. godine ) -28.11.2013. Uspesno brani Master rad sa ocenom 10 i time stiče zvanje – MAGISTAR HARMONIKE.