Ивањдански обичаји у Србији

Народни музеј Ваљево и Збирка за нематеријално културно наслеђе окончали су још један пројекат у 2022. години. Реч је о пројекту Ивањдански обичаји у Србији, који је финансијски подржало Министарство културе РС у оквиру Конкурса за суфинансирање пројеката у области културног наслеђа у 2022. години. Руководилац пројекта је музејски саветник Гордана Пајић.

Овогодишњи пројекат је наставак истраживања ивањданских  обичаја из 2020. године. Ове године око пројекта су се окупили стручњаци, етнолози из осам музејских институција у Србији који су своја теренска истраживања уобличили у стручне текстове и поткрепили их фото и видео материјалом. Све ово резултирало је интерактивним Зборником радова Ивањдански обичаји у Србији у којем можемо прочитати текстове: Ивањданска обредна пракса у Браничевском региону (Даница Ђокић), Ивањдан –Смзијана (Звездана Станојевић), Ивањдан у Понишављу (Александар Репеџић), Ивањдански обичаји у Зрењанину и околини (Ксенија  Михић), Ивањданска обичајна пракса у Чачку и околини (Снежана Шапоњић Ашанин), Ивањдан у Срему (Јелена С. Арсеновић), Ивањдански вашари у ваљевском крају (Гордана Пајић) и Ивањдански сабор у Рготини (Сузана Антић).

Документовање живе обредне праксе везане за ивањданске обичаје представља један од начина заштите и одрживоти овог нематеријалног културног елемента.