CIPELE – TRADICIJA I MODA

U okviru Nacionalne nedelje muzeja koja se održava od 14- 20.maja tekuće godine, u Narodnom muzeju Valjevo biće priredjeni interesantni programi za posetioce.

14.maja obeležava se EVROPSKA NOĆ MUZEJA i tom prilikom u Galeriji Muzeja u 18 časova otvaramo izložbu pod nazivom „Cipele- tradicija i moda“ iz kolekcije Muzeja primenjene umetnosti u Beogradu. Autorka izložbe je Draginja Maskareli, viši kustos Muzeja primenjene umetnosti u Beogradu.

Na izložbi će biti predstavljena ženska obuća iz 19. veka i s početka 20. veka, uglavnom nošena u Srbiji i u regionu i prati proces transformacije odevanja građanske klase tokom 19.veka, od tradicionalne orjentalne nošnje do evropske mode.

Isto veče, 14.maja u 19 i 30, u sali 20.veka u našoj Centralnoj postavci biće prezentacija pod nazivom TRADICIONALNO NASLEDJE U DIGITALNIM MEDIJIMA, koju  je priredila , Gordana Pajić, muzejski savetnik

U ponedeljak, 16. maja u 18 30 časova u Galeriji Narodnog muzeja Valjevo biće priredjena radionica za odrasle pod nazivom   ČAJANKA- оbuća u mom sećanju.

Od ponedeljka 16.maja tokom cele sedmice biće realizovane i dečje radionice( za učenike od 1. do 4. razreda osnovne škole) i to:

– Ishrana starih Rimljana

-Kako smo se i čime igrali

-Nenadovići u našoj istorijji

Radionice organizuje Pedagoška služba Narodnog muzeja Valjevo

Ulaz u sve naše postavke tokom cele sedmice je besplatan.

DOBRO DOŠLI