Струганик

Родна кућа војводе Живојина Мишића (1855-1921)

Родна кућа војводе Живојина Мишића, једног од најзначајнијих војних заповедника Српске војске у Првом светском рату, налази се у питомом мионичком селу Струганик. У обновљеној окућници Мишића у којој се родио и провео детињство прослављени војсковођа доминира пространа задружна зграда за становање која припада класичној динарској полубрвнари, окружена свим потребним економским зградама.

Пространој згради у којој је провео детињство враћен је првобитни изглед и обезбеђена трајност. Кућа припада класичном динарском типу, у сутерену је подрум, већим делом је зидана у чатми, а мањим брвнима, покривена је ћерамидом. Кућа запрема 150 м2 док подрумска површина износи 50 м2.

Кућа војводе Живојина Мишића је данас меморијални комплекс чија се поставка састоји из два дела, историјског и етнолошког.
У оквиру музеја је тематска поставка која приказује Живојина Мишића у контексту историјских збивања крајем XИX и почетком XX века, с акцентом на оне догађаје у којима је војвода одиграо значајну улогу и због чега се његово дело проучава на војним академијама у свету.

У кући војводе Мишића хронолошки су приказани његово порекло, детињство и школовање, историјат породице Мишић, његова војна каријера у балканским ратовима за независност, Први светски рат – са посебним освртом на Колубарску битку – затим његова болест, последњи дани и најзад признање и допринос војној науци.

Сталне поставке у комплексну Мишићеве куће је 1987. године реализовао Народни музеј Ваљево.

Бригу о комплексу данас има Туристичка организација Рибница, из Мионице.

Информације о Туристичкој организацији Рибница: 

Адреса: улица Војводе Мишића 30, 14242 Мионица
телефон и фаx :++381(0)14-62-080;
моб.:++381(0)65-44-62-080
е-пошта: torm@verat.net
tomionica@gmail.com

ТОРМ има и две организационе јединице:

– Информативно-туристички центар у Бањи Врујци;++381(0)14-66-030 са комплетном понудом приватног смештаја
– Родна кућа војводе Живојина Мишића++381(0)14-265-186 са етнографском и историјско-биографском поставком